Bortglömda Spår

Under 2020 producerade jag vandringsutställningen Bortglömda Spår för Uppvidinge kommuns bibliotek tillsammans med bildkonstnär Jenny Hagman Månsson, där vi undersökte den växelverkan mellan odling och förvildning som uppstår på övergivna platser.

Utställningen fick ett väldigt fint mottagande och hann visas på tre av kommunens bibliotek innan den avslutades i förtid på grund av pandemin.

Förarbete
Nottebäcks bibliotek
Vernissage, Älghult bibliotek
Utställningsaffisch

… Kristensen och Hagman Månsson har på plats studerat en gammal backstuga, ett par ödehus och en nerlagd industri. Men stämningen till trots förfaller ingen av dem till romantiserande uttryck, utan har valt den smalare dekonstruktionens och abstraherandets väg. I foton och teckningar, framför allt med papperet som skulpturalt medium, gör de sina egna gestaltningar av upplevelsen. I statiska bilder och i rörliga mobiler.

Serien ”Skräphög” av Martha Kristensen är en slags miniatyrer, där spillmaterial i exempelvis masonit och tegel återskapas genom skulpterat och målat papper. Finstämda betraktelser av objekt som man ute i naturen lätt skulle avfärda som just skräp. Kristensen väcker dessa oavsiktliga installationer till liv, och ger dem sin stund i rampljuset.

”Bortglömda spår” är med totalt nitton verk en liten utställning. Lågmäld och med generöst utrymme för egna intolkningar av de olika platsernas själ.

ur Thomas Lissings recension i Smålandsposten den 10 oktober 2020

Brandtomt I-IV Hermansgården

Broderi, gouache, grafit och vaxfärg på papperscollage. 30 x 30 cm. Med ram 50 x 50 cm. 2020

Brandtomt I Hermansgården
Brandtomt II Hermansgården
Brandtomt III Hermansgården
Brandtomt IV Hermansgården

Skräphög I-VI

Kol och grafit på papperscollage. 12 x 12 cm. Med ram 23 x 23 cm. 2020

Skräphög I
Skräphög II
Skräphög III
Skräphög IV
Skräphög V
Skräphög VI

Bländade fönster och De första björkarna

Hängande rörliga mobiler. Varierande tekniker. Höjd ca 50 cm. 2020

Bländade fönster, broderi på papperscollage
De första björkarna, näver och broderi på tyg