Under perioden 2019-2022 arbetade jag kontinuerligt med skogen som motiv och fördjupade mig därför i svenskt skogsbruk och svensk skogspolitik, bland annat genom att följa den aktuella samhällsdebatten.
Jag upplever att det finns ett disharmoni mellan kunskapen vi i allmänhet har om människans inverkan på naturen, och de faktiska effekterna av denna inverkan. De flesta känner exempelvis till jordbrukets växlingar från sådd till skörd, men många är relativt ovetande om hur den barrskog som täcker stora delar av landet odlas. Ibland misstas den till och med för att vara naturskog.
Reflektioner kring detta ledde till idén att kartlägga bruksskogens livscykel, genom en konstnärlig undersökning och dokumentation av den monokulturellt odlade skogens olika utvecklingsstadier, från plantering till slutavverkning.
Resultatet blev serien Bruksskogens Livscykel som omfattar tjugo tavlor i blandteknik. Sommaren 2023 ställdes verket ut i sin helhet i Virserums Konsthall.
Publikationen
Tack vare projektmedel från Smålandstriennalen och Konstfrämjandet Småland fick jag sommaren 2024 möjlighet att ge ut en publikation där jag presenterar konstverket Bruksskogens Livscykel i text och bild. I boken samtalar jag med Harald Säll, lektor i virkeslära vid Linnéuniversitetet i Växjö och erfaren skogsägare. Han fördjupar förståelsen av verket genom en egen tolkning, baserad på både personlig erfarenhet och aktuell forskning.
Boken släpptes vid en mycket lyckad releasefest på TADAH kafferosteri i Lenhovda, där jag visade originalkonstverket som en popup-utställning i den mobila konsthallen Kulturvagnen.
Publikationen formgavs av Vildmark Studio och presenterades vid Svensk Form Smålands Pecha-KuchaNight#52 liksom vid Linnéuniversitetets Skogsdag 2024.
Galleri
Bruksskogens Livscykel
Broderi, gouache, tusch och vaxfärg på papperscollage. Kronologisk serie bestående av tjugo tavlor om vardera 20 x 29 cm. Med ram 35 x 45 cm. Säljs endast som ett samlat verk. 2021